Adab Berdoa

Adab Berdoa

Dalam Thread ini abg akan menghimpunkan sejumlah doa-doa amalan harian yang boleh diamalkan oleh kita dalam hidup kita seharian. Doa-doa ini akan abg posting disini dalam bentuk bersiri. Jadi bersamalah kita memanfaatnya dan beroleh keberkatan dari Allah SWT.
Disini juga abg lampirkan adab-adab semasa berdoa, antaranya ialah seperti tertera di bawah:-

yb663.gif

Berdoa dilakukan pada saat-saat yang mulia seperti hari arafah, bulan ramadhan, hari jumaaat, sepertiga terakhir malam dan pada waktu sahur

yb663.gif

Berdoa dilakukan pada ketikawaktu sujud, pada ketika bertemu pasukan musuh(jika perang) pada waktu hujan turun, pada waktu berdiri untuk meenunaikan solatdan pada waktu selepas solat.

yb663.gif

Menghadap ke kiblat sewaktu berdoa, mengangkat kedua beelah tangan, mengusap muka dengan kedua belah tangan sesudah mengakhiri doa.

yb663.gif

Merendahkan suara antara sir dan jahar atau diantara perlahan dan terlalu kuat.

yb663.gif

Jangan berlebih-lebihan dalam mengatur ayat akhir dlam doa sperti org bersajak.

yb663.gif

Berdoa dengan perasaan penuh pengharapan dan bersikap rendah diri dan khusyuk serta takut.

yb663.gif

Seorang yang berdoa haruslah menumpukan doanya kerana Allah semta-mata dan harus mempunyai keyakinan bahawa doanya akan dimakbulkan.

yb663.gif

Sesuatu doa haruslah dimulai dengan memuji Allah serta zikir, bersalawat kepada Rasullah SAW serta ditutup doa tersebut dengan perkara yang sama juga.

yb663.gif

Seseorang yang berdoa tidak harus berasa bosan dan mestilah tidak berputus asa, malah harus di ulang-ulangi doanya. Tidak harus juga berasa kesal jika doanya lambat termakbul.

yb663.gif

Haruss dingat kemustajabaan doa adalah bermula dari bertaubat terlebih dahulu kepada Allah dan menghindari perbuatan jahat serta bertawakal sepenuhnya kepada Allah SWT.

Itu adalah sebahagian dari adab-adab berdoa kepada Allah. Terdapat lagi banyak fadhilat dan adab yang lain mengikut ulama’-ulama’. Jika sekiranya ahli my-sahabat lain yang mempunyai info lanjut boleh lah di post di sini. Insyallah, Segala yang baik itu datangnya dari Allah dan segala kelemahan itu berpunca dari diri abg sendiri.

wassalam2.gif

 

wallahu_aklam.gif

 

About these ads
This entry was posted in Doa and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s